Útočil Miloš Zeman na svobodu slova?

9. 03. 2018 10:14:40
Odchod některých politiků z Vladislavského paláce při inauguračním projevu způsobil skandál. Byl však jejich odchod opodstatněný?

Inaugurace prezidenta republiky Miloše Zemana se nesla v duchu skandálu odchodu některých politiků z Vladislavského sálu v průběhu inauguračního projevu. Bezprostředně po ukončení slavnosti se objevily články jako „Nepřijatelný útok na svobodu slova“, „Zeman složil křivou přísahu“, „Salvy za jeho znovuzvolení jsou umíráčkem za demokracii“ nebo „Zeman zaútočil na ČT“. Spousty dalších zasvěcených komentátorů hořekovala v různých rozhlasových a televizních studiích nad tím, kterak Miloš Zeman zaútočil na svobodu slova. A důvodem opuštění Vladislavského sálu několika politiky byl také právě Zemanův útok na svobodu slova.

Kdo se však do projevu pozorně zaposlouchá, tak zjistí, že kritika médií a novinářů se odehrála ve dvou rovinách.

V první rovině Miloš Zeman kritizoval média vlastněné Zdeňkem Bakalou. Toho považuje za zločince, který patří za vězeňské mříže. Z logiky věci pak Zeman pokládá novináře pracující pro jeho média za neúctyhodné a nevěrohodné. Nemyslím si, že novináři pracující v denících jako Hospodářské noviny, jsou zatraceníhodní. Ačkoliv prezidentovy argumenty nesdílím, rozumím jim a polemizovat s ním nebudu.

V rovině druhé kritizoval prezident veřejnoprávní media tím, že upozornil na studii Centra pro mediální studia UK z prosince loňského roku. Ta poukázala na to, že jak ČT, tak ČRo, zvýhodňovaly stranu TOP 09. Toť vše. Jednoduché a prosté. Podložené seriózním výzkumem. Zároveň chytré a od prezidenta podlé. Do inauguračního projevu se určitě nehodící. Ale nešlo o nic jiného, než o pověstnou bouři ve sklenici vody ...

To, co považuji za podstatné a alarmující, bylo vyřčeno Zemanem v další části projevu. O tom se většina komentátorů buď nezmínila vůbec, nebo pouze okrajově. Tím byl útok prezidenta na princip voleb daný stávající Ústavou, útok na zastupitelskou demokracii.

V prezidentském slibu Miloš Zeman slíbil, že bude zachovávat Ústavu a zákony. Sliby chyby. Hned v inauguračním projevu navrhuje prezident zcela zásadním způsobem Ústavu změnit. Vedení krajů a obcí volit způsobem přímé volby. Odklon od zastupitelské demokracie k přímé volbě považuji za velmi nebezpečný. Kdyby se třeba tento princip uplatnil ve volbách v roce 1935, kdy vyhrála strana Konráda Henlaina, tak by byl Konrád ministerským předsedou...

O svobodu slova se nebojím. Alespoň určitě ne v souvislosti s permanentním bojem prezidenta republiky, který dlouhodobě svádí s novináři. Obavy mohou vyvěrat spíš z toho, kdo média vlastní a de facto je ovlivňuje.

Jestli mám ale o něco opravdu strach, pak je to zachování zastupitelské demokracie tak, jak je dána Ústavou ČR. Obavy mám o to větší, když si uvědomím, že při současné politické konstelaci vše záleží na rozhodování firmy zvané ANO, řízené jedním člověkem – Andrejem Babišem.

Autor: Jan Borgula | pátek 9.3.2018 10:14 | karma článku: 22.89 | přečteno: 1461x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 39.24 | Přečteno: 1027 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 329 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.23 | Přečteno: 3168 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1081

Jan Borguľa (1974) vystudoval Fakultu stavební ČVUT v Praze, je autorizovaný stavitel v pozemních a dopravních stavbách. Je členem KDU-ČSL. Aktivně se věnuje sportu, především karate a vytrvalostnímu běhu. Kandiduje ve volbách do Senátu Parlamentu České republiky v senátním volebním obvodu č. 41 Benešov.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...